• Home
  • Bolesti hrskavice

BOLESTI HRSKAVICE

Hrskavica je tkivo koje se nalazi u nekoliko regija ljudskog tela i koje se prema svojim karakteristikama deli na nekoliko entiteta, u odnosu na to da li se nalazi u ušnoj školjci, nosu, disajnim organima ili zglobovima.

Zglobna hrskavica oblaže površine zglobova i ima veoma značajnu ulogu u amortizaciji sila koje deluju na zglob prilikom kretanja i aktivnosti. S obzirom na to da je struktura hrskavice biološki dizajnirana tako da može da amortizuje velike sile, neophodno je da se održava zdravom tokom celog života.

Hrskavica nema krvne sudove niti nerve i ishranjuje se iz zglobne tečnosti. Jedan od razloga oboljevanja hrskavice kolena jeste njena promena kod procesa starenja (degeneracije), pri kojoj se menjaju fizičke karakteristike tkiva koje, prilikom izlaganja istim silama kao nekada, može da bude oštećeno. Pored toga, hrskavica se često ozleđuje prilikom povreda drugih struktura kolena.

Nelečene povrede hrskavice kolena predstavljaju okidač za nastanak težih promena u kolenu. Kada se hrskavica istanji ili potpuno propadne, u kontaktu sa zglobnim strukturama kost dolazi ispod hrskavice (subhondralna kost), koja za razliku od hrskavice ima značajne nervne receptore. Kada je ona ogoljena javlja se izražen bol.

Osim toga, sam proces degradacije (uništenja) hrskavice kolena i “ogoljenje” kosti ispod hrskavice stvaraju biološko okruženje koje podstiče upalne procese i oslobađanje mnogih enzima iz ćelija koje dalje uništavaju ili menjaju okolna zglobna tkiva.

Po klasifikaciji, oštećenje hrskavice ima četiri stadijuma. Zbog svoje karakteristike u kojoj nema nerava, često su ova oštećenja bezbolna ili daju minimalne simptome, kao što su otok kolena, osećaj nestabilnosti ili ukočenosti.

Oštećenja hrskavice se u našoj bolnici leče veoma uspešno. U odnosu na vaš nalaz, biće vam preporučena neka od terapija poput lekova, injekcija, bioloških tretmana poput PRP  ili matićnih ćelija , artroskopskih operacija, tokom kojih se vrši “podmlađivanje” hrskavice, uz ugradnju biološki aktivnih implanta koji se mogu praviti od krvi, koštane srži pacijenta, mogu biti sintetički ili u skladu sa nekim drugim metodama.

CENTAR ZA KOLENO

ZAKAŽITE TERMIN