• Home
  • Nestabilnost ramena

NESTABILNOST RAMENA

Povreda ramenog zgloba je česta u sportu, a jedna od najčešćih upravo je iščašenje ramena. U pitanju je poremećaj zglobnih odnosa ramena, gde je zglobni deo nadlakatne kosti u potpunosti izmešten iz zglobne kapsule i bez kontakta sa zglobnom površinom lopatice.

Prilikom ovih povreda dolazi do ozleđivanja mekih tkiva koja okružuju i stabilizuju zglob ramena, a koji se sastoje od mišića, ligamenata, hrskavice i kapsule zgloba. U principu se ova povreda, kada se desi prvi put i nije praćena nekim koštanim povredama, leči neoperativno.

Međutim, oštećenje mekotkivnog omotača često uzrokuje nestabilnost ramena koje dovodi do ponavljanih iščašenja, bola u ramenu i nemogućnosti bavljenja redovnim sportskim i radnim aktivnostima. Tada postoji indikacija za operativno lečenje ovog stanja.

Koje se metode za lečenje ramena preporučuju?

Vaš hirurg će vam preporučiti neku od metoda lečenja. U slučaju manjih oštećenja, postoje opcije lečenja uz upotrebu neke od regenerativnih injekcionih metoda . Najčešće se ovo stanje leči metodama koje podrazumevaju hiruršku stabilizaciju zgloba.

Postoperativni tok i rehabilitacija

Nakon operacije, očekujte da ćete nekoliko nedelja nositi imobilizaciju i biti upućeni na specifičnu fizikalnu terapiju i vežbe. Povratak redovnim sportskim i radnim aktivnostima očekujte za nekoliko meseci.

SPORTSKA ORTOPEDIJA

ZAKAŽITE TERMIN