• Home
  • Povreda hrskavice kolena

POVREDA HRSKAVICE KOLENA

Povrede hrskavice kolena često su stanje kod velikog broja ljudi, posebno aktivnih i rekreativnih sportista. Javljaju se u svim uzrastima, često su udružene sa povredama drugih struktura kolena, dok simptomi mogu da budu veoma različiti – od otoka, bola i osećaja nestabilnosti u kolenu, do gotovo potpuno blagih ili nikakvih simptoma.

Ono što karakteriše prisustvo ovih povreda jeste to da ogoljena hrskavica ima aktivnu biohemijsku ulogu u pokretanju procesa degeneracije kolena, odnosno ubrzanog “starenja” kako okolne hrskavice, tako i drugih struktura kolena. Takva stanja mogu da dovedu do toga da pacijenti sa ovim problemom u budućnosti moraju da se podvrgavaju mnogo intenzivnijem hirurškom lečenju.

Kako se leče povrede hrskavice kolena?

Danas preovladava stav da povrede hrskavice moraju da se leče nekom od metoda koje će ili pokrenuti mehanizme njenog obnavljanja, davanjem regenerativnih injekcija  zaustaviti degenerativne procese, ili operativnim metodama koje ponovo uspostavljaju pun kontinuitet hrskavice.

Vaš hirurg će vam preporučiti modalitete lečenja. U našoj bolnici se primenjuju najsavremenije tehnike obnavljanja hrskavice kolena, bilo regenerativne ili operativne.

Postoperativni tok i rehabilitacija

Nakon intervencije, u slučaju da se lečite nekom od regenerativnih injekcija, biće vam preporučeno da se narednih 7 dana uzdržavate od čučanja, klečanja i nošenja tereta, te da obavite specifičnu fizikalnu terapiju, kao i vežbe mišića.

U slučaju operativnog lečenja, očekujte da ćete nakon operacije hodati bez oslonca na operisanu nogu nekoliko nedelja, uz vežbe mišića i fizikalnu terapiju.

Jedan od entiteta koji često idu uz povredu hrskavice je pojava tzv. “koštane modrice”, odnosno povrede i oštećenja kosti na koju hrskavica naleže. Ona takođe mora da se tretira jednom od metoda, sa sličnim preporukama za postinterventni tok kao kod terapije hrskavice.

 

SPORTSKA ORTOPEDIJA

ZAKAŽITE TERMIN