POVREDE KOLENA

Povrede kolena su česte, kako kod sportista i rekreativaca, tako i kod radno aktivnih ljudi i starih. One se dešavaju i u saobraćajnom traumatizmu, kao i prilikom padova.

Prilikom traume može da dođe do povrede kostiju, ligamenata, meniskusa hrskavice i drugih mekih tkiva. Česta povreda kolena je i iščašenje čašice kolena.

Ukoliko se povrede kolena ne leče adekvatno, mogu da ostanu trajne posledice poput razvoja osteoartritisa, nestabilnosti kolena i čašice, kao i razvoja deformiteta kolena koje zajedno mogu da dovedu do ugrožavanja redovnih aktivnosti.

U zavisnosti od načina povređivanja i stepena povređivanja, kao i od obima i strukture tkiva koje je povređeno, one se leče kako konzervativno (lekovi, ortoze, kreme i masti, injekcije, fizikalna terapija), tako i operativno.

Najčešće izvođena operacija u cilju lečenja povreda kolena je artroskopija kolena.

Prilikom izvođenja artroskopije, vaš hirurg pristupa kolenu kroz dva minimalna reza gde, uz pomoć kamere i instrumenata, mogu da se izvedu procedure lečenja meniskusa, hrskavice, prednje ukrštene veze, vađenja slobodnih tela i uklanjanja upaljenih tkiva u kolenu.

Posebnom vrstom intervencije, tzv. subhondroplastikom, tretira se pojava tzv. “koštane modrice” (bone bruise ili bone marrow edema) koja može da bude veoma bolna ili da bude okidač za razvoj artroze kolena.

Kod lečenja povreda kolena, različitim operativnim metodama se zbrinjavaju i nestabilnosti nastale ozledama bočnih veza, kao i ponavljanim luksacijama čašice.

U našoj bolnici, uspešno se tretiraju sve posledice povreda kolena prema najmodernijim svetskim preporukama. U odnosu na vaše tegobe, hirurg će preporučiti najbolju moguću opciju.

CENTAR ZA KOLENO

ZAKAŽITE TERMIN